ORAS Droge rurale gebieden

Bouwstenen voor duurzame klimaatadaptatie in hoog Nederland (HSDR3.8)

Hoog Nederland is een bijzonder aantrekkelijke economische regio: kennisintensief, creatief en met een internationaal hoog gewaardeerd vestigingsklimaat. De land- en tuinbouw en het daaraan gelieerde agrocomplex behoren tot de meest innovatieve en concurrerende ter wereld. De regio beschikt over aantrekkelijke natuurgebieden op een steenworp afstand van de stad. 

Hoog Nederland staat de komende decennia voor de opgave om die gezonde, sterke en economisch vitale regio te blíjven. Het inspelen op klimaatverandering hoort daarbij.

Binnen de Hotspot Droge Rurale gebieden van het onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat zijn de gevolgen van klimaatverandering voor de hoge zandgronden in beeld gebracht, én de mogelijkheden om daarop in te spelen. Door te zoeken naar slimme meekoppelkansen hoeft klimaatadaptatie niet duur te zijn. Nu investeren in klimaatadaptatie – en letterlijk handelingsruimte open laten – kan dure maatregelen in de toekomst voorkomen. Onderstaand rapport (Hans Bleumink (2014) laat zien hoe dat kan en welke stappen daarvoor nodig zijn.

>> download rapport en samenvatting:

    • Bouwstenen voor duurzame klimaatadaptatie in hoog Nederland. KvK rapport nummer: KvK 140/2014, ISBN: 978-94-92100-08-5.
    • Samenvatting van rapport Bouwstenen voor duurzame klimaatadaptatie in hoog Nederland. KvK rapport nummer: KvK 140/2014, ISBN/EAN: 978-94-92100-08-5.