Nieuwsarchief

Promotie: Assessment of uncertainties in simulated European precipitation
mr. R (Ronald) van Haren
Wageningen UR, donderdag 12 maart 2015
Future Weather voor completer beeld
In een nieuwe studie, dat mede ondersteund werd door Kennis voor Klimaat, en vandaag in Nature Climate Change wordt gepubliceerd, gebruiken onderzoekers van het KNMI de beste weermodellen die ook voor de dagelijkse weersverwachting gebruikt worden in hun klimaatonderzoek.
KNMI, woensdag 28 januari 2015
Nederland in 2014 veel warmer dan ooit
2014 wordt in Nederland het warmste jaar in drie eeuwen. In De Bilt komt de jaargemiddelde temperatuur uit op circa 11,5 graden tegen 10,1 graden normaal. Dat is aanzienlijk hoger dan de tot nu toe warmste jaren 2006 en 2007 die een jaargemiddelde hadden van 11,2 graden.
KNMI, woensdag 10 december 2014
Extreem weer reden voor landen om zich aan te passen aan klimaatverandering
Het Europees Milieuagentschap heeft de meest uitgebreide analyse tot op heden van de wijze waarop Europese landen zich aan klimaatverandering aanpassen. Extreme weersomstandigheden en het EU-beleid waren de belangrijkste redenen voor de 30 onderzochte landen om adaptatiemaatregelen te nemen.
Alterra, Wageningen UR, dinsdag 14 oktober 2014
Nieuw protocol zorgt voor verbetering voorspellen zeespiegelstijging
Marc Hijma van Deltares is bedenker van een nieuw protocol dat verwachtingen voor regionale zeespiegelstijgingen verbetert. Als dat protocol eenmaal wereldwijd wordt toegepast betekent dat een enorme stap voorwaarts in het voorspellen van zeespiegelstijging. Het nieuwe protocol wordt opgenomen in het Handbook of Sea Level Rise dat in maart 2015 uitkomt.
Deltares, donderdag 4 september 2014
Prijs voor meetmethode met telefoonnetwerken
Onderzoekers van het KNMI en Wageningen University krijgen de prestigieuze Väisälä Award voor hun vernieuwend onderzoekswerk waarmee het mogelijk wordt om neerslag te meten met behulp van mobiele telefoonnetwerken.
KNMI, vrijdag 27 juni 2014
New study quantifies the effects of climate change in Europe
If no further action is taken and global temperature increases by 3.5°C, climate damages in the EU could amount to at least €190 billion, a net welfare loss of 1.8 percent of its current GDP. Several weather-related extremes could roughly double their average frequency. As a consequence, heat-related deaths could reach about 200,000.
European Commission Joint Research Centre, woensdag 25 juni 2014
Kennis voor Klimaat nieuwsbrief 6, juni 2014
Met nieuws over: International Climate Adaptation Business Challenge, komende Kennis voor Klimaat workshops en symposia, onderzoeksnieuws.
Ken nis voor Klimaat, woensdag 11 juni 2014
Meer extreme buien door opwarming
Nederland krijgt steeds vaker te maken met extreme regenbuien. Daarbij neemt de kans op hagel en onweer fors toe. Dat blijkt uit de nieuwe KNMI’14-klimaatscenario’s, waarvan het rapport vandaag bij het KNMI in De Bilt is aangeboden aan staatssecretaris Wilma Mansveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Rijksoverheid.nl, maandag 26 mei 2014
Nieuwe klimaatscenario’s KNMI helpen ontwikkeling slimme adaptatiemaatregelen
Op maandag 26 mei heeft staatssecretaris Wilma Mansveld van IenM bij het KNMI de nieuwe KNMI’14- klimaatscenario’s voor Nederland in ontvangst genomen. Op basis van de meest recente resultaten van het klimaatonderzoek presenteert het KNMI vier nieuwe scenario’s voor de toekomstige klimaatverandering in Nederland rond 2050 en 2085.
KNMI / Kennis voor Klimaat, maandag 26 mei 2014